Knižnica, študovňa a relaxačná zóna… A to všetko v jednej miestnosti ?

Realizácia interiéru základnej školy Nováky_5

Prestavať dve učebne a vytvoriť jednotný priestor určený pre knižnicu, študovňu a relaxačnú zónu. Pani riaditeľka ZŠ Nováky nás príliš nešetrila. Náš prvý projekt pre túto školu a hneď taká neľahká úloha… Ako sme si s tým poradili?

Ako to začalo?

Začalo to tak, že pani riaditeľke sa zapáčili naše návrhy a realizácie školských interiérov. Rozhodla sa tak osloviť nás a vložiť do nás svoju dôveru, čo sme si vážili a verili sme, že ju nesklameme… Spolupráca bola od  začiatku veľmi príjemná. Už od prvej návštevy školy, kde sme s kolegom projektantom prišli zameriavať, sme sa v škole cítili vítaní. Plní očakávania a zvedavosti sme zamerali priestor dvoch tried oddelených priečkou a odviezli si domov detailné zadanie projektu.

Hlavne efektívne. 2 v 1 je najlepšie…

Na to, že sme dostali za úlohu vytvoriť interiér knižnice, študovne a relaxačnej zóny, bol priestor veľmi malý. Preto sme sa rozhodli maximálne využiť pôvodnú starú niku v stene. Vďaka tomu sa nám podarilo obmedziť stavebné úpravy na minimum. A hlavne sa nám vďaka tomu podarilo do priestoru zakomponovať vstavanú zostavu skladajúcu sa  z knižničných regálov a ník s relaxačnými lavičkami, ktorá zaberala minimum miesta.

V zadnej časti priestoru sme navrhli polyfunkčné pódium. Bude slúžiť k svojmu skutočnému účelu pri rôznych kultúrnych akciách, ale žiaci ho budú využívať aj na sedenie.

Cez prekážky…

Zatiaľ šlo všetko hladko. Jednania prebiehali dobre a spoločne s pani riaditeľkou sme postupne vybrali najvhodnejšiu variantu a spracovali cenovú ponuku. A potom… Nedostatok financií v rozpočte školy. Riešenie? Rozdelili sme realizáciu na dve časti.

Stavebné práce sa zahájili so stavebnou firmou, ktorú si vybrala škola. Bohužiaľ sa ukázala ako nespoľahlivá a škola musela absolvovať ďalšie výberové  konanie na dodávateľa stavby. Takže sa celá fáza našej realizácie posunula o viac než rok. Ale nakoniec sme sa my i škola dočkali…

Radosť nakoniec

Pozrite sa na premenu pôvodného priestoru na príjemné miesto pre štúdium a odpočinok. My sme touto premenou interiéru nadšení. Škola bude podľa svojich finančných možností doplňovať ďalší nábytok a interiérové prvky. Vážime si, že sme dostali príležitosť zúčastniť sa tohto krásneho projektu, a ďakujeme hlavne pani riaditeľke za veľmi priateľské jednanie.

Takto vyzerali triedy, ktoré sme dostali za úlohu prebudovať na knižnicu a študovňu:

A toto je výsledok. Knižnica, študovňa a relaxačná zóna v jednom:

Autor: Pavlína Sobolová (na motívy Dominiky Gabrielovej)

Scroll to Top